This is the last baby bear pumpkin that I harvested last Autumn from my garden, and kept it in my potato draw for months (the others got eaten during Winter). Yesterday I finally cut it to take part the Italian blogging event Fuori di Zucca; the recipe is a bit.. Autumn style, I know, but it may be useful now for the readers in the Northern Hemisphere.
I planted baby bear pumpkins for three years, and loved them, they are little so when I cut them they are perfect for one meal. To be honest last year I had a new mysterious pumpkin too in my garden (possibly from a seed in my compost), and my baby baby bears were quite different! Some were green and some were gray... A friend told me that I may had some cross pollination going on. This year I planted a different pumpkin, a big Italian one, and had no more space in the garden for baby bears... I regret it now, when I cut my last tiny pumpkin inside it was fresh and perfect and sweet smelling... what a perfect veggie to grow since it can be stored for months!
For the sauce I used 20 g or dried porcini mushrooms soaked for 30 minutes in water. I cut the pumpkin and cubed it, then passed it in a pan with 20 g of salted butter (Vegan can use margarine) and a couple of peeled garlic cloves. When the butter started sizzling I added the porcini and their soaking water.
Instead of salt I added one organic vegetable cube. I covered the veggies with a lid and let then simmer for about 30 minutes. Then I added 200 ml of cream (Vegan can use vegetable cream) and simmered the sauce for about 20 more minutes (on low). I finished it with some freshly chopped parsley. The creamy sauce was perfect for tortiglioni pasta, and the pumpkin was so creamy and soft that it melted in the mouth. Very nice with a glass of Pinot Gris :-).
Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©
With this recipe I take part to Su le maniche's event Fuori di Zucca
cremosissima e davvero invitante...detto fatto! brava
ReplyDeleteMai messo la zucca nella pasta, ma credo che con i porcini stia proprio bene...
ReplyDeleteAnni fa non l'avrei mai fatto, la prima volta che ho visto una ricetta con zucca e porcini era sul forum di prezzemolo e finocchio, mi c'e' voluto un po' di tempo a prendere il coraggio, ma adesso mi piace :-)
ReplyDeleteAnni fa avevo pubblicato un pesto di zucca buonissimo...e questa tua pasta non posso che apprezzarla!Vorrei troppo vederlo il tuo giardino delle meraviglie...
ReplyDeleteBaci
buona questa pasta, e poi le cose con la zucca mi mettono di buon umore per quel bellissimo color arancio che adoro!
ReplyDeleteWhat a beautiful dish - I have a small pumpkin that I think will be just perfect for this recipe - tomorrow's dinner sorted - thank you.
ReplyDeletema che cremosità favolosa! zucca e funghi slurp!!! baci
ReplyDeleteChe bel abbinamento!Sembra buonissimo!Bravissima,carina!
ReplyDeletedelicious looking meal
ReplyDeleteI love the layout of this post! :) Looks like a great dish too.
ReplyDeletehttp://haymarket8.blogspot.com
UN PIATTO MOLTO PIù ADATTO A NOI, VISTA LA STAGIONE, MA A QUANTO PARE QUANDO LA ZUCCA PIACE NON HA STAGIONI, CIAUZZZZZZZZZ
ReplyDeleteun ottimo abbinamento!! che bontà
ReplyDeleteSupersplendibuonissima questa pasta Ale!!!!!
ReplyDeletemi piace la zucca ma soprattutto amo davvero i porcini, sono l'unica cosa che ho nel congelatore che compro surgelata perchè ancora non riesco a farmeli mancare quando non sono di stagione......
la crema è meravigliosa e mi hai dato l'idea per il pranzo di domani: vengono le mie nipotine e non potrà non piacere loro questa meraviglia, poi ti dico :)
Barbara
Che sorpresa vedere i porcini dell'Asiago Food dall'altra parte del mondo, compero i loro porcini surgelati: ottimi.
ReplyDeleteRicetta meravigliosa come sempre e che foto! Ho la zucca, ho i funghi, ce la posso fare.
Buona giornata cara!
Devo provarla visto che io adoro la zucca,mio marito un pò meno..,ma i funghi ci piacciono a tutti e due e penso che l'abbinamento sia ottimo..besos
ReplyDeleteThis sounds delicious Alessandra! is a nice recipe! gloria
ReplyDeleteWhat gorgeous little pumpkins! I was salivating just reading the recipe - but imagining it with a glass of Pinot Gris? Sublime!!
ReplyDelete@ Fabi, davvero??? Ovviamente qui i porcini surgelati non ci sono, solo quelli secchi, e solo nei negozi specializzati.
ReplyDelete@ Vale, a mia figlia non piace molto la zucca, ma in questa salsa era cosi' buona e cremosa e ha assorbito l'aroma dei porcini che ha mangiato tutto in due minuti!
Questo tuo piatto di pasta lo divorerei in un microsecondo, mi piace da impazzire!!!
ReplyDeleteThis looks delicious! Your pumpkin is gorgeous! Wish I have the space to plant pumpkins, it is one of my favourite! Have a great weekend!
ReplyDeleteHi Alessandra, it was a delight meeting you! Your blog is definitely inspiring me to cook more vegetarian food. :-)
ReplyDeleteLooking really really really good my friend. xoxo
ReplyDeleteallora fatta ieri a pranzo: piaciutissima (anche a me, tanto) e la sorella si è portata a casa gli avanzi ^^
ReplyDeleteBarbara
Hi Alessandra, I tried to grow pumpkins once and the whole lot were non growers, I suspect I planted at the whole time of year. However, this recipe makes me want to try again though! Lovely to meet you at the food bloggers conference - your energy definately rubbed off on a me. Ingrid @ foodopera
ReplyDeleteBibi, sono proprio contenta!!!
ReplyDeleteVanessa and Ingrid, it was great to meet you too :-)!
Oh I am loving the sound of this pasta Alessandra....delicious, just had dinner but could eat a big bowl of this right now :)
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