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Sunday, May 29, 2011

Matar Paneer and Weekend Baking





In my garden




This has to be one of the easiest curries ever, and one of the first I learned to make (alongside Dahl and Palak Paneer). The kids love it, they love all curries, especially if they have paneer.


Matar Paneer

Paneer and Pea Curry

1 onion
1 garlic clove
1 tbsp vegetable oil
half tsp each of
Garam Masala, cumin powder, coriander powder, turmeric, paprika, salt
1 bay leaf
 800 ml can of tomatoes
  half a tsp of freshly ground ginger
1 cup frozen peas
1 block paneer cheese
half a cup of cream (optional)
fresh coriander to end








Chop the onion and garlic. Heat the oil in a pan and sizzle the Garam Masala, cumin powder, coriander powder, turmeric, paprika, salt and bay leaf for a few seconds. Add the garlic and onion and sizzle until the onion start to colour. Add the tomatoes and ginger and simmer for 20 minutes, then blend everything with an immersion blender. Add the peas and after 10 minutes the paneer, cubed. Simmer for 5-10 more minutes, then finish with the cream (optional) and some fresh coriander leaves. Serve with rice or Indian bread.






These images are of the afternoon baking with my daughter, we made jam ring biscuits with strawberry jam, and with the left-over pastry Arantxa cut her own biscuits.  She really likes little details :-).

Happy week to everyone!


Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©

25 comments:

  1. Buono il pane, buoni i biscotti e tua figlia è proprio brava. Ciao, buona domenica. Che tempo fa da voi?

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  2. Oggi e' stato bello, ma fa freddino adesso, e' autunno!

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  3. Matar paneer is one of fav dish..love it anytime..so rich and creamy.

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  4. C'è qualcosa di meglio e di più confortante del cucinare con la propria figlia? Una giornata che vi ricorderete con grande tenerezza ;)
    Brave!

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  5. una vera meraviglia di ricetta! devo assolutamente annotarla! complimenti! un bacione :)

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  6. ciao Alessandra, beata te che vai verso l'autunno, qui si va verso il caldo torrido....mi ha stuzzicato il paneer e ho trovato la ricetta per farlo in casa, mi piace molto fare i formaggi, mi danno una grande soddisfazione, ormai per il labna faccio di continuo lo yogurt greco, ne lascio sempre uno dei miei e piace molto, provo a fare il paneer poi ti faccio sapere, un abbraccio

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  7. Ciao carissima, come stai? Io mi prendo i biscottini...hai dei fantastici aiutanti! Un abbraccio.

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  8. Lovely recipe! Possible to replace paneer cheese with other cheese?

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  9. @ Sonia, cucino spesso con la mia bimba, a settembre uscira' il libro che abbiamo scritto insieme, il primo per lei :-).

    @ Tam, il panir non e' difficile da fare, e non ci vuole neppure il caglio, basta il limone o l'aceto :-).

    @Food Glorious food, I replace it with tofu sometimes, for a Vegan curry. It works very well.

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  10. I am not a vegetarian but this paneer looks very very tempting Alessandra :)! Have a good week ahead :)!

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  11. Grazie per lasciare sempre commenti sul mio blog!!! altro che se mi piace sia il pane che i biscottini....bacioni !!!

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  12. Those biccies are gorgeous! how fun with your daughter :)

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  13. What magnificent colours in your Paneer and your biscuits are so cute!

    I would love to be a included in your list of Kiwi blogs, thank you very much!

    http://lucyeats.blogspot.com

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  14. Non ho mai fatto il paneer ma prima o poi ci provo. Non dev'essere troppo complicato. I biscottini con la marmellata sono un amore, mi sono sempre piaciuti tanto anche per la forma con "l'occhiolino". E poi cosa c'è di più bello di un pomeriggio passato in cucina con la propria bimba? Io mi divertivo tanto da piccola con la mia mamma. Un bacione, buona settimana

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  15. Sai Federica, e' proprio quella forma con il buchino che piace anche a me, penso che se li facessi senza mi piacerebbero di meno, anche se sono poi gli stessi biscotti! Invece a mio figlio piacciono i mini biscottini che faccio con i 'buchi' avanzati :-)!

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  16. Now that is perfect winter fare, hearty warming & full of flavour, all those herbs & spices sound wonderful.

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  17. It feels like winter tonight...

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  18. Ciao, a domanda rispondo:)
    la trafila è una forma in cui far passare la pasta prima di seccarla, le dona la ruvidezza, utilie al "raccattasughi", Normalmente se la pasta è di qualità alta, la trafila è in bronzo, ma visto che questa è la migliore è l'unica ad avere le trafile in oro!
    Ciao!
    Barbara

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  19. I thought I was in heaven when I discovered a curry with actual cheese!! Your version looks wonderful!!

    Have a lovely evening!!

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  20. E' un sacco che non mangio indiano, e il tuo paneer me ne ha fatto proprio venire voglia!!! Buona settimana, franci

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  21. Dear Alessandra
    How are you? Here after a long time. I am very delighted to see that you made this famous North Indian dish to perfection. My luck is running out on pasta and Risotto. The other day my daughter shouted at me " What is going wrong with your Italian dishes?' I think it is time to revisit all your recipes.
    Have a nice day

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  22. matar paneer looks amazing you done it just perfect!!

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