I am updating this post to let you know about this initiative.
If you have a blog and would like to join in, write a post about it, use the logo and let the Doveconviene.it team know by sending them an email here, and then they will plant a tree for your blog.
I did this in June 2011 (you can find the post -in Italian- here), and so far they have planted 927 trees, but if they get to 1000 trees by the end of February iPlantatree.org will plant 100 more trees for them.
And now the pasta recipe!
Pick the silverbeet from your veggie garden (or buy it!), as much as you can, since it goes down a lot! I used young tender leaves of rainbow chard. Sauté with olive oil, one sliced shallot and salt. Cover and cook in its own steam (if you pick it fresh it will have enough water, otherwise you will need to add a little). Once it is cooked blend everything with an immersion blender until you get a dark green 'cream'.
To make the pesto I used some basil (from the garden), garlic, salt, olive oil and this ground pistachios that a Slow Food friend gave me in Italy. I really love this product, you can put it on pasta, in sauces and dips, and desserts!
Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©
How wonderful! I've never had this kind of pesto... I need to try, combination of flavor is amazing!
ReplyDeleteI like the sound of the ground pistachio. Does it have a creamy/fatty mouthfeel?
ReplyDeleteYes it does, perfect for sweet and savoury dishes :-)
Deletewhat a beautiful pasta dish! sounds delicious :)
ReplyDeletewow its my first time here and you amaze me.
ReplyDeleteyou make it simple as 1,2,3 good, hope i can make one of it till midnight.
thanks for sharing.
Welcome Kirby :-)!
DeleteInvitante, perfino alle 10.23 di mattina!!!
ReplyDeleteChe meraviglia, concordo con Saretta, ne mangerei un piattone qui, sui 2 piedi :-)
ReplyDeleteThis is a definite for me as soon as my beet grows back up after the freeze we have just had. Thanks. Diane
ReplyDeleteHave added this to my evernote recipe stash for when my chard and silverbeet is ready. I've just sown the seeds so it will be a winter treat.
ReplyDeleteSpinach and similar greens are also suitable :-).
DeletePesto! Its all over the blog world right now! Yours looks great!
ReplyDeletehttp://haymarket8.blogspot.com
Really? Well I guess that it is a great classic!
DeleteOttima questa ricetta. Le foto sono bellissime. Ciao!
ReplyDeleteWhat a lovely pasta. It looks delicious and you've made it seem very easy to do. It is now on my must-try list. I hope all is well. Have a great weekend. Blessings...Mary
ReplyDeleteCheers Mary, and have a great Weekend too!
DeleteSimple, beautiful pasta. I'm loving the last shot. Gorgeous!
ReplyDeleteintanto i fusilli mi piacciono particolarmente, a casa mia vanno quelli oppure le mmezze penne rigate quanto a pasta corta; poi il pesto che hai scelto è una cosa meravigliosa!
ReplyDeleteper l'iniziativa dell'ecoblog....lo so, tutti dicono che sia una bella cosa ma non ho ancora aderito perchè sono una rompiscatole e non ho sufficienti informazioni a garanzia dell'iniziativa, anche se sul sito ce ne sono, mi mancano un paio di tasselli.
Anche a me mancano quei tasselli, e ci ho pensato un po' all'inizio, ma la vita delle aziende e' una questione di marketing e ci sono metodi piu' o meno utili/etici di farlo. Passivamente mi subisco pubblicita' che non vorrei solo perche' sono ferma ad un incrocio davanti al mega cartello pubblicitario, e attivamente di volantini ne devo sempre far fare anch'io sia per lavoro che per altre cose. E poi divento tutta emotiva quando si parla di alberi :-). Insomma, se devo scegliere a cosa credere fra tutte queste iniziative, allora io credo negli alberi. In fondo la carta e' la mia vita visto che sono nel settore editoriale!
DeleteQuindi mi sono buttata a fiducia, e faccio tanti auguri al mio albero :-).
Anche il mio blog è CO2 Neutral ^__^!
ReplyDeleteE questo piatto di pasta dev'essere una vera squisitezza *O*!
p.s.: ho cambiato il nome del blog circa una settimana fa. Prima si chiamava "alice e il bianconiglio nel pianeta dei golosi" ;)!
Ah, adesso capisco! Infatti riconoscevo il blog ma non il nome (e poi ero gia' fra i sostenitori) e non capivo come mai! :-)
Deletechissà che bontà questi fusilli! complimenti, un pesto delizioso! :)
ReplyDeleteciao Alessandra! come stai? un abbraccio da Sassuolo!!
ReplyDeleteanna maria
Che pesto goloso.....io adoro il pistacchio!! Non l'ho mai mischiato al basilico, è un'idea! baci, franci
ReplyDeleteYum....a great way to use up all those greens I will soon be seeing in my vege box!
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