Pages

Wednesday, December 12, 2012

Meringue snow flakes and doilies for the Christmas tree






More ideas for more white Christmas tree decorations. Meringues are classic, in the past I used the meringue wreaths from my book Party Food for Girlsand this year I was very happy to see that Franci and Vale from La Signora dei Biscotti blog made them too, so if you would like this meringue recipe in Italian click here, and if you like the recipe in English you can find it in Party Food for Girls, available from Amazon, The Book Depository and many other online bookshops. If you live in New Zealand you can find it in good bookshops and, of course, in the library.  



Meringue wreaths, from left: page 54 and page 65 of Party Food for Girls

This year I decided to make snowflakes, it is a little harder as they can break more easily (also I didn't want to make them too big!) but they are beautiful!!! Same recipe as the wreaths and they will last for years (if you decide not to eat them, that is!).



Another idea is too use paper doilies, like the ones that you find under small cakes or cake slices in fancy cafes. I found two different sizes, the smallest that I could, and not only they look really nice and classy, but they are inexpensive and fill the tree nicely. To tie them up I used white embroidery cotton.



The tree is nearly ready, I will post a photo in the next few days!

Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©

13 comments:

  1. That looks lovely, Alessandra! Wonderful idea :)

    Have a great evening!

    ReplyDelete
  2. Belle, delicate e buone!!
    Anche io le ho fatte per il calendario dell'avvento, sono molto scenografiche!!

    ReplyDelete
  3. Cara Ale, che piacere trovare una nostra "citazione"!!!
    Tu però sei magica......e lo sai che non è adulazione! La nostra reciproca passione per questo tipo di decorazione è nota ormai, perciò lo sai che lo dico con sincerità ed entusiasmo: questi fiocchi sono bellissimi, favolosi! Devo dire che riguardando quelli fatti lo scorso anno di zucchero, avevo pensato per un attimo di farli con la meringa, ma pensavo fossero davvero troppo delicati......
    Io col Natale ritorno davvero bambina, e sono capace di entusiasmarmi per cose come queste....che posso dire??? Corro subito a farle!!

    ReplyDelete
  4. Sono sicura che fari dei fiocchi bellissimi, qualcuno si è rotto ma li abbiamo mangiati subito, un piccolo sfizio con tutte queste cose che sono solo da guardare, almeno ne abbiamo mangiata qualcuna!

    ReplyDelete
  5. Mi piacciono immensamente amica mia.. tantissimo!! Di un candore unico e speciale..! Complimenti e grazie per le idee! :)

    ReplyDelete
  6. Le tue decorazioni di meringa sono davvero bellissime, ci avevo pensato anche io dopo aver visto le immagini sul tuo libro...ma quest'anno ho davvero poco tempo e ho ripiegato per le vecchie decorazioni....

    un bacio grande

    ReplyDelete
  7. ho paura che se le facessi, non arriverebbero nemmeno sui rami :))
    sono golosissima!!!!
    ma l'idea è stupenda!

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.