Pages

Tuesday, November 19, 2013

Elderberry Flower Fritters




In this post you can see Regina and Sue collecting some elderberry flowers for our Slow Food Waitakere Pop Dining Lunch this coming Sunday. I used the flowers to make a syrup (recipe coming in the next post, watch this space!), and since I had so many I also made some fritters, and saved the leftover flowers to dry for Elder flower tea.
To learn more about foraging and eating flowers and wild plants in New Zealand come to our Slow Food event on November 24th, click here to find out when and when.

Elderberry Flower Fritters

Shake and clean (no need to wash in water) the elderberry flowers to make sure that there is no dirt (or insects).

Mix 100g of plain flour with a tsp of icing sugar and enough cold water to make a light batter (a bit like tempura). 


Pick the flowers heads by the stalk and drop into the batter, and then into hot oil. Fry, turning once, until the fritters are golden and crispy.

Dust with icing sugar and fresh elderberry flowers, then serve, hot or cold. 




I am entering this recipe for Sweet New Zealand, the monthly blogging event for Kiwi bloggers. Our November 2013 host is Mairi from Toast, click here to enter. 



Photos and recipes by Alessandra Zecchini ©

8 comments:

  1. io di solito friggo i fiori di acacia, ma l'estate scorsa ho fritto anche il sambuco, bellissimo viene!
    e so che lo sciroppo è una bontà, l'anno prossimo devo provarlo anch'io!
    è sempre buffo leggere di questi prodotti primaverili quando qui ci stiamo avviando a grandi passi verso l'inverno...

    ReplyDelete
  2. Oh my goodness...these are amazing...who would of thought! Such beautiful images as well...thank you for sharing such joy. xoxo

    ReplyDelete
  3. Che meraviglia i fiori di sambuco!!
    È sempre così guardando i tuoi post, ho sempre voglia di qualcosa che non c'è, ancora! :)

    un abbraccio

    ps Sai che fritti non li ho mai fatti? Li ho aggiunti in una camposta di mele ed erano bellissimi!!

    ReplyDelete
  4. Ciao Alessandra, sei una fonte inesauribile di idee culinarie! tempo fa ho assaggiato anch'io i fiori di acacia e ne sono rimasto estasiato, suppongo che pure con il sambuco sia proprio un buon mangiare.
    cheer!

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.