Pages

Friday, March 4, 2011

Taste Matakana Pasta Workshop







Last night I took a pasta making workshop at Taste Matakana, in Warkworth.  The students were all lovely ladies (no men! Usually there are always men at my pasta workshops, they like the pasta machine!) and very confident cooks too. It was a pleasure to teach them, and to get to know them.


We were a bit too busy mixing dough and rolling pasta, and talking, and I forgot to take photos, (also, my hands were full of flour). I took out my iPhone only at the end, when we were eating...



We made different types of pasta: plain, coloured, filled, with herbs, with roses... and a couple of simple pasta sauces. Below some images of the leftovers!




Thank you Andrea for organizing the class, to all the staff at Taste Matakana, and to my enthusiastic students: I hope that last night you went home inspired, and that you will make fresh pasta very soon!


Photos by Alessandra Zecchini ©

19 comments:

  1. I want to learn how to make my own pasta so bad. :o)

    ReplyDelete
  2. I saw a pasta machine on TradeMe for much cheaper than the one sold on some kitchen appliances stores the other day but I don't know about the quality. I'd like to try to make gluten-free pasta.

    ReplyDelete
  3. Oh that looks like such fun...and I have only once made pasta by hand and not with a machine..hard work!!

    Great photos!

    As much as I love the pasta views..I am very partial to that lovely pink and white dot apron with the ribbon..very smart.

    ReplyDelete
  4. Nice to learn how to own pasta.

    ReplyDelete
  5. Hello Alex, thanks for your visit, do not speak English but it helps me google :-)
    Nice to know you and your blog :-)

    ReplyDelete
  6. Hallo Alessandra!thank you for your comment on my blog. Nice to know you.I wait for you with your spices recipe. Bye

    ReplyDelete
  7. Hey ma che brava!!!Una degna portavoce della tradizione italiana(quella buona però!)
    bacione

    ReplyDelete
  8. Bravissima Alessandra, complimenti!
    Si vede che c'era un'aria allegra e di festa :-)

    ReplyDelete
  9. che bello questo corso!
    ma c'era anche la mitica arfi? la leggo e soprattutto guardo spesso, fa delle foto incredibili.
    e e fa degli splendidi piatti senza glutine!

    ReplyDelete
  10. No Gaia, Arfi vive molto piu' a Sud, questa era ad un'ora e mezza da casa mia, quindi 3 ore da casa sua. Piuttosto Arfi vorrebbe fare la pasta senza glutine, tu che farina usi?

    ReplyDelete
  11. pasta with roses? I've never heard of it! Do you use row roses? I'd love to taste it.

    ReplyDelete
  12. Sweet Snow Flakes, if you want to see how to make pasta with roses (and other flowers) please go here

    http://alessandrazecchini.blogspot.com/2010/12/fresh-pasta-with-leaves-and-flowers.html

    ciao
    A.

    ReplyDelete
  13. Ma che brava Alessandra!!! Scopro sempre cose nuove su di te... non sapevo dei tuoi workshop!
    Fantastico! Sono proprio contenta, sei tanto brava con le paste!
    Ne approfitto per ringraziarti dei tuoi commenti e per dirti che col tuo ultimo messaggio mi hai fatto pensare al fatto che non avevo ancora messo il blogroll nel blog in inglese. Ora l'ho fatto e i primi blog... sono stati i tuoi, ovviamente. Grazie per avermelo ricordato.
    Tanti cari baci e a presto!

    ReplyDelete
  14. Looks like a fun class, it's definitely getting to be pasta weather here this week.

    ReplyDelete
  15. I know Allie, it is getting colder!

    ReplyDelete
  16. sulla pasta fresca senza glutine la situazione non è semplice.
    io uso farine di farmacia, ma a dirla tutta, nessuna mi ha soddisfatto al 100%. ho provato la schar per pane & pasta, che ha un buon sapore ma è un po' troppo secca, e la biaglut, che invece dà risultati più elastici ma è meno buona.
    nessuna delle due è una soluzione ottimale, e poi non credo si trovino lì da voi.

    ci vorrebbe un mix di farine naturali. ci sono olga felix di uncuoredifarinasenzaglutine.blogspot.com che sono bravissime e hanno tanto sperimentato. loro suggeriscono di usare il mix di farine naturali per pasta fresca, ovvero questo:

    * 100gr di farina di riso
    * 250gr di Amido di Mais
    * 250gr di Fecola di Patate
    * 10gr di Xantano
    * sale qb

    il problema è lo xantano (xanthan gum) che non si trova dappertutto

    spero di essere stata d'aiuto

    ReplyDelete
  17. Wow Gaia, sembra complicato! Passo ad Arfi, spero che trovi le farine giuste :-)

    grazie ed un bacione

    A.

    ReplyDelete
  18. Attractiѵe сomρonеnt of content.

    I ѕimply stumbleԁ upоn your weblоg and in accessiοn
    caρіtal to say that I gеt іn fact enjoуed aсcount уour ωeblog posts.
    Anуway I'll be subscribing in your augment and even I success you get entry to constantly fast.
    Also visit my webpage ; http://Yiacom.com/blogs/user/Jamieblank

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.