Pages

Thursday, March 7, 2013

Apple slice cake




This is an incredibly simple and quick recipe that makes an amazing apple cake! 




Ingredients

Rind from 1 lemon, plus the lemon juice
5 Oratia Beauty apples
150 g butter
200 g sugar
4 eggs
250 g self raising flour
Icing sugar to dust (optional)

Peel, core and slice the apples into rings, spray with lemon juice.
Melt the butter and mix with the sugar. 
Add the eggs, flour and lemon rind, then fold in the apple slices. 
Line the bottom of a 20cm round baking tin with baking paper and grease the sides with butter. 
Pour the cake mixture into the tin and bake at 180°C for approximately 45 minutes. 
Wait 5 minutes then reverse on a serving plate. 
Dust with icing sugar. 




Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©



This recipe is for Sweet New Zealand, the monthly blogging event (and we are now at Sweet New Zealand #20!!) for Kiwis and bloggers living in NZ, this month of March hosted by Lesley at eat, etc.

I also would like to remind all Sweet New Zealanders that 
April 2013 host is Monica from Delissimon
and
May 2013 host is Bridget from After Taste

Please leave me a message if you like to book for June or a another month.



23 comments:

  1. I love it! :) I will make it for sure!
    I'm following you! Would you like to follow me back?:)
    Elly
    http://elenatorelliphoto.blogspot.it/

    ReplyDelete
  2. For some reason the blog editor doesn't work, so I am adding this here:
    I called this apple slice cake because it is made with apple slice :-)!!!

    ReplyDelete
  3. Alessandra I think look delicious!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you Gloria, I saw that you also pinned it!! :-)

      Delete
  4. Le fette di mela infatti si intravedono... mmmh chissà che profumo! mi sembra incredibilmente gustosa!

    ReplyDelete
  5. Le torte di mele non bastano mai!
    Proverò anche la tua :-)

    ReplyDelete
  6. Non fatico a credere che sia squisita, amica mia! Una fettina me la prenderei subito, senza ombra di dubbio.. pare essere di una bontà e di una sofficità unica!! :D Complimenti!! :D Un abbraccione!

    ReplyDelete
  7. Buonissima Ale, la torta di mele è sempre una coccola, sa di casa. ciao

    ReplyDelete
  8. deve essere a dir poco squisita, un abbraccio SILVIA

    ReplyDelete
  9. Love these pictures, looks lovely and tasty

    ReplyDelete
  10. Ale ma deve essere buonissima, complimenti!! Un bacione!

    ReplyDelete
  11. Ciao Alessandra! ;) Quindi sei italiana! E io che ti avevo scritto in inglese! :)
    Non mi parlare del discorso GFC ..anche io sto avendo dei problemi! Se cerco di diventare follower di qualcuno, divento follower non con il mio account ma con quello di una mia amica che si era connessa dal mio pc! :( E non c'è soluzione di risolvere questa cosa, anche se esco e rientro in continuazione da google+!
    Ahaha non so come risolvere questa mia cosa (sono bloccata da una settimana!) e sono totalmente negata in queste cose... figuriamoci "error 404", non mi dice niente! :(
    Mi ha fatto molto piacere che tu mi abbia scritto, anyway!
    Elly :)

    ps--- io ti seguivo già da un bel po', solo che non ti avevo mai scritto, don't worry!

    ReplyDelete
  12. mmmmmmmh deve essere una bontà!
    mi piace molto anche la tua presentazione!

    ReplyDelete
  13. ciao alessandra!
    bella questa torta di mele, se fosse per me le proverei tutte, quelle con le mele, mi piaccono troppo
    e soprattutto mi piace l'idea che tu le abbia colpe vicino casa tua... rosico!

    ReplyDelete
  14. oh my...this cake is so lovely looking...I am sure it tastes amazing..love cake and apple together. Hugs

    ReplyDelete
  15. That sounds almost too good to be true! It also makes me realise how few varieties of apple we see outside specialist orchards - I've never heard of Oratia Beauty, but even the name sounds inviting!

    ReplyDelete
  16. Red, I think that these apples only exist in West Auckland (Oratia, in fact, where I live) and they are not sold commercially outside the area. They are an heirloom variety that needs to be supported by the locals, before the last trees disappear.

    ReplyDelete
  17. Love the simplicity of this cake, Alessandra. What a wonderful name for an apple :-)

    ReplyDelete
  18. Love the name of the apples. And the cake looks very moorish. Thanks for sharing and for dreaming up SweetNZ :)

    ReplyDelete
  19. This looks like a delicious apple cake - have printed out the recipe to bake it today.

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.