Ingredients
100 g butter
150 g dark chocolate
1 shot of Rum or a drop of Vanilla essence
200 g self-rising flour
Usually I fold in the beaten egg whites at the end, but this time I wanted to experiment a bit, and also I wanted to coat some pear slices with meringue for decoration, so I started by whipping the egg whites. Coat a few pear slices with the egg white, then roll in sugar and place on a baking tray lined with baking paper. Then keep beating the egg whites and add the sugar, then the egg yolks. Melt the butter with 50 g of dark chocolate and add to the mixture. Then add the Rum (just a little, these cupcakes were for my kids also) or vanilla essence, and finally the self-rising flour. Fold in some pear cubes and divide between 12 cupcake cases.
Bake at 180°C for about 16 minutes, or until the cupcakes are cooked. Don't overbake them or they will become dry. Remove the cupcakes from the oven, lower the heat to 100°C and bake the meringue pear slices for 20 minutes, or until the meringue is set. Let them cool down in the oven. Melt the remaining 100 g of dark chocolate and spoon it over the cupcakes. Before the chocolate topping set decorate the cupcakes with the meringue pears and/or ...what you like! I used some Japanese chocolate mushrooms biscuits because they looked so cute!
Here with the pear topping
And here with the 'mushrooms'
Pears go very well with chocolate, and the 'reverse' mixing didn't seem to effect the end result really: the cupcakes were soft and light. Still, I think I do prefer to fold the beaten egg whites at the end, I will have to experiment more :-). The mushroom biscuits... I will use them again for decoration, a nice change from flowers, butterflies and the usual things you see on cupcakes, especially if you are making them for boys, as well as girls.
Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©
With this recipe I take part in the contest Cucina a prova di bambino
In italiano: la categoria potrebbe essere 'preparate con loro' visto che mia figlia, 12 anni, mi aiuta sempre a fare i cupcakes, ed anche questa volta ha misurato tutti gli ingredienti ed aiutato con le decorazioni... ma se ci avessi pensato prima avrei messo delle foto con le sue manine! E allora ho deciso che per ora partecipo nella categoria 'preparate per loro' e poi se ci riusciamo, entreranno anche i miei bambini con una loro ricettina. Grazie per il bellissimo contest a Gianni e la sua famiglia!
ummamma potrei svenire per la commozione!!!!
ReplyDeletemi pare quasi di sentirne il profumo e la consistenza se chiudo gli occhi!
complimenti davvero, stupisci ogni volta di più :)
B.
Bellissimi, troppo teneri!!
ReplyDeletemi piacciono molto, penso che, finita la apple pie, toccherà a questi tuoi cupcakes,s to cercando da giorni nei negozi pere italiane, ma ancora non ce ne sono...baci
ReplyDeleteHow gorgeously inventive and unique! Love those cupcake wrappers.
ReplyDeleteChe meraviglia di cupcakes e troppo belli quei funghetti che spuntano! Bravissima, complimenti!
ReplyDeletesono troppo belli! carinissimi i funghetti!
ReplyDeletePiacere per gli occhi e per la gola ...complimenti.
ReplyDeleteI really like the little mushrooms on the top!
ReplyDeletewoww...are beautiful!!!
ReplyDeleteMeravigliosamente golosi! Ho approfittato e mi sono unita ai tuoi lettori fissi. CIAO SILVIA
ReplyDeleteOh dear... dear... This looks so delicious and evil!!!! I want it, now~!!
ReplyDeleteSiccome oggi sembra autunno anche qui....si vede che siamo tutte ispirate da muffin e affini!! :-)
ReplyDelete....bellissimi!! Ciao, Franci
Lovely lovely creations! I really wish I was there... having a cupcake of yours :)
ReplyDeleteHow cute...! I love the mushroom toppings...:D)!
ReplyDeleteLovely and creative,love those beautiful mushrooms on top:)
ReplyDeleteGrazie per la magnifica ricetta....un bacio
ReplyDeleteThese look really yummy, i like the idea of meringue pear and those mushroom cookies are soooooo cute!
ReplyDeleteOh my sweet goodness, lovely job baking here.
ReplyDeleteUna delizia visiva che fa venire l'acquolina in bocca. Grazie per avermi segnalato il tuo bellissimo blog, mi servira' da ispirazione in cucina!
ReplyDeleteE' la decorazione più simpatica di cup cakes che abbia mai visto. Quei funghetti sono troppo simpatici ^__^ Mi è capitato una volta di leggere una ricetta con precedimento al "contrario" in cui si montavano gli albumi a neve e a questi si aggiungeva il resto. Sai che adsso sono incuriosita un bel po' di provare? Bacioni, buona settimana
ReplyDeleteJust beautiful Alessandra! :)And I love those Japanese chocolate mushrooms. They're so cute!
ReplyDeleteSiete un team formidabile Ale! E che capolavori che create!!!bacioni a te&aiutanti
ReplyDeletemmmmmm son buonissimi questi cupcakes, e che fortuna ad avere una brava aiutante/futura cuochetta!!!!! :))))
ReplyDeleteYour cupcakes looks so pretty. And that's an interesting experiment.
ReplyDeleteRegarding your question over at my blog, yes, Jamie Oliver is famous over here in Malaysia, his cookbooks are everywhere!
Have a lovely day, Alessandra!
Quei funghetti sono una meraviglia! Ottimi dolci, moooolto goduriosi!
ReplyDeleteCiao Alessandra, è da tempo che mi riprometto di venirti a trovare ma o per una ragione o per l'altra rimando sempre. Questa sera ho deciso di venire da te. Ti faccio veramente tanti complimenti per la cura del tuo blog e delle ricette. Verrò a trovarti ancora se ti fa piacere! A presto, dunque!
ReplyDeleteTitti (amica di Yari)
Grazie Titti (amica di Yari) :-), vieni a trovarmi quando vuoi che mi fa molto piacere.
ReplyDeleteThank you all for your comments, the mushrooms seem to be a winner!
beautifully done cute mushrooms
ReplyDeletehttp://torviewtoronto.blogspot.com
Welcome Torview, what an interesting name, I'll come and have a look :-)
ReplyDeleteAle, these cupcakes look amazing!
ReplyDeleteI love fruits in my cake this is just Prefect for me...what a treat!!
ReplyDeleteThese cupcakes are too cute and look so delicious, Alessandra. I like how you coated the pear slices in meringue and baked them. I wish I had one now!
ReplyDeleteAwwwwww!!!! They look sooo gooooood! By the way, did you use "kinokonoyama" on the top? I want to eat all of them.
ReplyDeleteSono incantata!! Splendidi!! =)
ReplyDeleteFrancesca di SingerFood & Chiccherie
http://singerfood.blogspot.com/
Yes Sweet Snow Flakes, I used "kinokonoyama", the kids love them!!!
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