Wednesday, January 4, 2012

Red radicchio, green cauliflower and the Vegan version of the banana cake




What do vegetarians eat? Lots of vegetables! Some people call it rabbit food, I don't know why, I swear to you that we are not rabbits!  Let's start with the red radicchio, my brother made this: cut the red radicchio into strips and place onto an oven tray lined with baking paper. Drizzle with extra virgin olive oil, salt and dried oregano (he says that dried thyme is better but we didn't have any).  Bake until the red par of the leaves is crispy (and most of the bitterness is gone!).



 And what about this lovely green cauliflower? I think that green cauliflowers taste 'sweeter' than the white ones, and this one did! I just boiled it al dente, let it cool down and dressed it with extra virgin olive oil, salt and Aceto Balsamico di Modena. Simple but perfect!



I had more mushy bananas so I made another banana cake, but vegan this time. The original version is here, I just changed the ingredients a little, removed the eggs and added sultana and grappa!


Vegan Banana Cake

2 tbsp sultana
1 small glass of grappa
5 ripe bananas
A few drops of lemon
100 g icing sugar + some for dusting
100 ml vegetable oil
200 g self rising flour

Soak the sultana in the grappa. Mush the bananas with the lemon juice, add the sugar and the other ingredients and beat well, then fold in the sultanas with the grappa. Grease a cake mould and pour the cake mixture in, bake at 180°C for approximately 30 minutes or until a toothpick inserted into the cake comes out clean. Reverse onto a serving plate and serve warm or cold. It will be moist and I think that this cake taste better than the previous one, great with tea or coffee, although it may not be as suitable for breakfast. (Don't worry about the grappa, you can barely taste it and the alcohol is all gone!)



Photos and Recipes by Alessandra Zecchini and her brother ©


8 comments:

  1. ti ritrovo con le verdure di stagione di questa parte del mondo ^____^
    buon 2012!!! ciauzzzz

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  2. ecco quoto astrofiammante, anche noi siamo in pieno utilizzo di crucifere, una bontà :)

    ....e la versione vegan della BC (che buffo, sono le mie iniziali poi^^) è da darti un bacione :)

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  3. @ Astro, si' finalmente in stagione con voi blogger italiani, ma soprattutto felice perche' ci sono verdure qui che in Nuova Zelanda difficilmente si trovano!

    @ B. il bacione me lo prendo perche' questa versione e' venuta veramente buona, e anche morbidissima dentro ma con una bella crosticina, una torta che si puo' servire agli ospiti! Penso che pero' lo stampo a ciambella sia necessario per non farla troppo molle nel centro, comunque qui ho solo quello quindi non posso sperimentare con uno diverso.

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  4. Beh, io senza vegetali morirei!!!
    Carina l'idea di tuo fratello e...il banana cake è delizioso!Io l'ho provato anche con lo yogurt di soia ed è venuto buonissimo!bacione

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  5. Allora devo provere Saretta, a dir il vero non mi piace lo yogurt di soya, ma forse per cucinare va bene :-)

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  6. io non sono vegetariana ma apprezzzo moltissimo qs menù dopo grandi mangiate depurarsi un pò con frutte e verdura è l'ideale!

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  7. Ottimo radicchio precoce al forno! dev'essere una bontà! ovviamente la proverò, è anche semplice! altra caratteristica della cucina dei vegetariani, la semplicità!
    riguardo al radicchio, non so se arriva lì a Feltre, ma tipico è anche il tardivo di Treviso con coste lunghe e croccanti dovuto a una lavorazione post-raccolta per imbianchirlo! ancora più buono perchè perde l'amaro (spesso anche confuso ad un fiore!)

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  8. Gosh, I didn't know you could cook out the bitterness of radicchio. I've always avoided growing this but perhaps I should now.

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