Lebne cheese is basically strained yogurt. I use Cyclops organic yogurt (green top) which I find to be the best for making labne. Use think plain yogurt which is just yogurt (no added gelatin or other thickeners).
To strain the yogurt I used a cotton cloth, not too fine, but finer that a muslin cloth or cheese cloth. Tight well and hang in the fridge with a container underneath to collect the liquid. Leave it for at least one night and one day. Two days if you can.
Here is your labne: you can spread it on bead, or spoon it on salads or hot food or nachos, but what I like best is to make little labne balls. Oil your hands with olive oil and shape small balls (about the size of a walnut). Add some more olive oil, salt and herbs or spices, like cumin seeds, coriander seeds, chili flakes, garlic, bay leaves, pepper, smoked salt, or anything that takes your fancy! I also like to roll them in dukka! If you fill a jar with olive oil to completely cover you labne balls, and add a few peeled garlic cloves, it will last several weeks.
Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©
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ReplyDeletethanks
ReplyDeletecan't wait to make this
This looks easy, and no cooking!
ReplyDeleteSfizioso presentato così Mi hai dato una bella idea :) Bacioni, buon we
ReplyDeleteSono fortunata, qui il labna si trova gia' pronto in tutti i super, e' molto usato nella cucina locale.
ReplyDeleteAnche in formato pallina :-)
E' trooooppo buono!
Viva Camera+!
ReplyDeleteLove the first photo, Alessandra!
che meraviglia...mi hai fatto venire voglia di qualcosa di morbido e fresco! felice settimana un abbraccio
ReplyDelete@ Arfi, I have a few favourites FX effects :-), learning to use the lot slowly, but happily!
ReplyDeleteXXXX and forever thanks!
Ma quindi tu lo fai partendo da uno yogurt greco?...io penso di aver usato sempre uno yogurt normale. Viene forse più saporito così? Cmq è buonissimo il labne e fatto così a palline è proprio invitante. Ciao F.
ReplyDeleteThis looks great! The labne balls remind me of mini mozzarella cheese which I love :)!
ReplyDeleteYum...and so easy! I have to get around to making this one. I have also +1 you :) Hope you are having a lovely weekend.
ReplyDeleteFranci, non e' yogurt greco, ma e' molto denso :-).
ReplyDeletecercherò uno yogurt denso, quelo greco c'è di sicuro,altri non so...andrò al negozio di prodotti naturali, forse lì trovo qualcosa, un bacione Alessandra, buona domenica!
ReplyDeleteE' la prima volta che vengo a trovarti nel tuo blog. Ho dato una sbirciatina e debbo dire che è fatto molto bene: belle le foto e le ricette. A presto
ReplyDeleteanche io lo faccio da sola, sia lo yogurt greco che il labna, non ci vuole nulla ed è sicuramente più buono, c'è chi, come te lo fa con lo yogurt normale, io preferisco il greco, ma quello dipende dai gusti, il prossimo che faccio lo condisco così come il tuo, deve essere buonissimo, si possono usare le spezie che preferiamo vero? un salutone...
ReplyDelete@ Tam Secondo me ci stanno bene tutte le spezie ed erbe, anche se io ho le mie preferenze. Ma dipende anche da con che cosa lo servi, io avevo couscous al limone e prezzemolo per cena, con sopra funghi e tofu al sale affumicato, e allora sono andata tanto per semi di cumino, alloro e semi di coriandolo.
ReplyDeleteE' da poco che ho scoperto il labne, è buonissimo! Lo faccio spesso per cui grazie per la versione palline, devono essere squisite! Ciao carissima
ReplyDeleteI love these plus your images are so pretty. Hugs to you my friend.
ReplyDeleteHi! Thanks for the lovely comment :) Your blog is lovely, I really like the photos and this is a really interesting recipe. I only use muslin to make tofu but that means I have some to try and make this!
ReplyDeletebella sia la ricetta, la preparazione e la presentazione :-))
ReplyDeleteDevo dire che a palline sembri avere un sapore diverso, non so, feorse e' solo la mia impressione... :-)
ReplyDeleteI love making my own labne-although I eat it so quickly because it's so delicious! :D
ReplyDeleteAlessandra these look delicious! gloria
ReplyDeleteI made these for Chritmas pressies, they were a hit! I like to flavour them with chilli and rosemary.
ReplyDeletethese are darn cute and your presentation is amazing!
ReplyDeleteThank you, grazie, these were delicious. My husband says I must make more. How easy yet, so fantastic. I rolled mine in chilli powder and ground cumin and then, put in the oil to await supper. Served them pierced with fancy picks, arranged on spring greens salad. Your blog is so special.
ReplyDeleteYou welcome! I am so happy that you enjoyed them :-).
ReplyDeleteThey look awesome ! Do you think it will work with a good quality soy yoghurt ? as a vegan option
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