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Monday, September 26, 2011

Miniatura di frutta con ABTM e petali







I like small things, even my food I prefer it small.  I like small plates with small tastings, miniature bites, doll houses' type of things... and this month's MT Challenge gave me a chance to go for small again. The theme was fruit salad (with some rules to follow on cutting, sauces and so on), something that I have no problems with really, as I love fruit salads! 

I went a bit 'Japanese' this time because the fruit that is often served at the end of formal Japanese meals is great to look at: small amounts, the presentation as important as for any other course, and as simple as possible. 

For the dressing I used some Aceto Tradiozionale Balsamico di Modena, not to be confused with Aceto Balsamico di Modena (they are two different products) and it goes well with all the fruit used here, including bananas. And to accompany, no ice-cream or similar, but I dared to be different and went for fresh petals... if you choose them go for pink, cherry or peach, and yes, they can also be dipped in the ABTM and eaten,  I did it (but I don't know many other people who regularly eat flowers like I do :-).


Ingredients:

for each person:
2 slices of banana (sprayed with a little lemon juice)
2 small balls scooped from a kiwi (green)
2 raspberries
2 small balls scooped from a kiwi gold (yellow)
1 tsp ABTM
cherry or peach petals




The utensils: a knife, a little scoop for the kiwis,  a flower cutter for the banana (I used a Japanese one for cutting vegetables like flowers), small bamboo skewers. To assemble just look at the pictures. Serve with the ABTM.



Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©


With this recipe I take part in the September MT Challenge, from Menu Turistico.

Nota in italiano:
da servire dopo una cena giapponese, dove il 'dessert' solitamente è poca frutta di stagione presentata come se fosse un gioiello.
l’Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (ABTM) e l’Aceto Balsamico di Modena sono due prodotti diversi, usare solo il primo per questa ricetta, o inventarsi un’altra salsina.







32 comments:

  1. Love your lovely presentation. So pretty to look at :)

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  2. Anche io amo tutto ciò che è piccino :-) e questa tua presentazione è bellissima!

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  3. Ma che carina che è la tua macedonia in stile giapponese *O*!
    Buona giornata :D!
    Giuliana

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  4. What a great presentation, it looks perfect. Diane

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  5. che carina!!! piccola piccola...mi piace proprio!

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  6. Bel coltello......raffinatissima presentazione, a questo punto mi piacerebbe approfittare anche della tua cena giapponese!!!!
    Mille grazie!!!

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  7. ...e infatti un gioiello sembra la tua preparazione :-)!!
    Grazie
    Dani

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  8. una miniatura davvero eccezionale....;))

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  9. Non aggiungo altro allo stupore davantia questa bella creazione, complimenti!

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  10. che bella idea infilzare la frutta, spiedini deliziosi! ma non sapevo che l'aceto balsami e il tradizionale fossero diversi, che ignorante che sono :-((( baci cara!

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  11. Mi sento che voglio morire di vergogna! Ma perché vi vengono certe idde e a me no????

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  12. Beautiful miniature fruit skewers! They look so cute, Alessandra :)

    Have a wonderful day!

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  13. You got me excited to see this photo. Lovely... I miss spring (but not allergy). Enjoy spring time there. This is such a pretty presentation and thi skind of "desseret" is doable for me who doesn't know how to bake! ;-) Defeinitely party items!

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  14. Fantasie non dire cosi'! Le idee vengono a tutti, a turno, e tu non sembri una a cui manchino :-).

    @ Ely, l'ho scoperto alcuni anni fa anch'io scrivendo un servizio sul balsamico. C'e' ancora tanta gente che non sa la differenza, in fondo i prodotti sono stati, per secoli, limitati alla loro provincia.

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  15. Love how you presented everything...so pretty. xoxo

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  16. Ciao! I love small things too, I have a love for miniature pieces like dollhouses, & miniature versions of different things. Food for instance is not something I can handle in small doses lol. I love food too much, so for me a big platter of food is my kind of meal. I do prefer a small snack when I'm a little hungry. The little fruit thing you made is cute & creative!

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  17. Beh, che dire? Per una come me che ama l'arte, questa è arte, buona giornata..chissà perchè ma vedo già la tua macedonia sul podio ;-)

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  18. How gorgeous! Lovely presentation and photography, Alessandra :)

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  19. Alessandra, this looks beautiful - utterly gorgeous presentation. Love the idea of the cherry blossom petals - I had no idea they were edible.
    Sue xo

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  20. Sue, I am a bit of a rabbit :-).

    Accanto al camino, geeee, grazie, ma forse le angurie e ananas scavate fanno piu' effetto delle miniature :-)

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  21. adorabile questa tua proposta x l'mt, mi piace tanto, la foto è stupenda..ti seguo...!

    visto che sono qui ti invito al mio contest..fuori di zucca..se ti va proponi una ricetta con l'ingrediente più spettacolare dell'autunno...un bacione

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  22. That's beautiful. Might do something similar as an appetizer for a dinner party.

    Fickle Cattle
    ficklecattle.blogspot.com

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  23. davvero un gioiello, ed è pure semplice da fare, con gli attrezzini giusti!
    ciao carissima!

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  24. Una miniatura che esplode in un arcobaleno...anche in una cena italiana!

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  25. che piccolo tesoro....presentato così diventa tutto più prezioso...io ho mangiato rarissime volte i fiori e un po' mi dispiace....un abbraccio

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  26. complimenti per il tuo blog e le ricette favolose...ma che bello vedere mamma e figlia cosi' unite!a presto!

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  27. meravigliosa!
    non ho altre parole.
    B.

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  28. Grazie ragazze!

    @ Lo, ti dispiace aver mangiato i fiori rare volte o ti dispiace un po' mangiarli? :-)

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  29. ecco io davanti a tanta grazia mi inchino!

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  30. I like small portions too. It looks elegant and makes me eat more or come back to the restaurant again.

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