The sauce is a bit like a caponata, or at least, the caponata that I make! Eggplants and capsicums are more affordable now, and are among my favourite vegetables:
Ingredients:
1 eggplant,
3 capsicums (red, yellow and green)
1 stalk of celery (optional)
1 garlic clove (peeled)
2 tbsp extra virgin olive oil (plus some to drizzle)
one
2 tbsp black olives
a few capers
salt to taste
Cut the eggplant into cubes and sweat with salt for 30 minutes. Rinse well. Cut the capsicums into cubes as big as the eggplant, and the celery cut into thin slices, if using. Place all the veggies plus the garlic into a pot that can be covered with a lid, add the olive oil and sauté for a few minutes, then cover and simmer on low for about an hour, adding a little water from time to time and stirring often. I usually add the olives, capers (rinsed) and salt halfway through the cooking (actually, I add them when I remember...) and cook until the eggplants are mushy and the other vegetables really soft. Cook the pasta al dente (I used rigatoni) and dress with the vegetables, adding a little more olive oil at the end. I love this pasta :-)!
Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©
Amo la caponata in tutti i modi....la ricetta originale siciliana mi ha sorpresa, le scorse vacanze ne ho gustate di meravigliose!
ReplyDeleteE sulla pasta (senza agrodolce però, così come l'hai fatta tu) è un sugo splendido :))
Barbara
Si, senza agrodolce per la pasta, ma anche per il contorno per me, perche' se si cuociono le verdure lentamente il dolce esce da solo, naturalmente senza aggiungerci altro, e poi qui ho solo capperi sott'aceto e anche se li sciacquo un po' d'aceto rimane sempre, ed e' tutto l'agro che me serve :-).
ReplyDeleteSounds delicious Alessandra!
ReplyDeleteun piatto unico davvero gustoso! Buona settimana Alessandra, un abbraccio...
ReplyDeleteYum! Looks so simple and delicious :)
ReplyDeleteUn piatto estivo che rinfranca la vista ed il cuore. Qui, dove il grigio e la pioggia fanno da padroni - con conseguenze disastrose soprattutto ad ovest - c'è bisogno di un po' di sole e allegria. Ecco qua!
ReplyDeleteBuona settimana!
Io la caponata me la mangerei anche a colazione!!!Che ella idea hai avuto, o una nostalgia dell'estate e della Sicilia!
ReplyDeletebaci
che bella questa pasta....da fare!
ReplyDeletep.s. ma sai che in questa stagione pazza mentre qui viene l'autunno siamo in ginocchio sotto l'acqua a me maturano le fragole in giardino...bho????
So yummy...maybe dinner tonight? Hugs
ReplyDeleteSembra davvero interessante, hai provato a metterci un pò di ricotta fresca e grattuggiare sopra della ricotta salata?
ReplyDeleteMamma che faccina visto che sono solo con un passato di verdura me ne farei volentieri un piattino!
ReplyDeleteSounds really delicious, Alessandra.
ReplyDelete@ Mario, benvenuto, bella l'idea della ricotta, da provare, anche se qui la ricotta scarseggia :-)
ReplyDelete@ Valentina, sei a dieta??
Beautiful :) +1 :) Love pasta of any sort & I think this one will need to be added to the repertoire.
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