Friday, August 10, 2012

Tiramisù with Amarena cherries




A little twist to my usual tiramisù with coffee: Italian Amarena cherries! I mixed a few cherries and their syrup with whisky (I usually mix coffee with whisky, I find it to be the best booze for tiramisù).



Ingredients:

3 tbsp Italian Amarena cherries (with syrup)
2 tbsp whisky (a good one or, like in my case, what your husband let you use)
1 packet of savoiardi biscuits
3 large free range eggs
3 tbsp sugar
300 ml cream
Cocoa to dust







Mix the Amarena cherries with whisky: this is the syrup to soak the savoiardi. Use only half of the savoiardi, making your first layer in a 20 x 20 cm square and at least 5 cm high (or similar size rectangular) serving dish. 
Please note: it is important not to over-soak the biscuits or the base will be too soft. Just dip them quickly on one side only (the sugary side is better), and place them in the serving dish with the soaked part facing up: this way the juices will slowly go through the biscuits. Add a few of the cherries on top.In the meantime separately whip the egg whites, then the egg yolks with 3 tbsp of sugar, then the cream.




Whip everything well, the egg whites should be really stiff, the egg yolks really pale, and the cream like a cloud. Finally fold all three together. Pour half of the cream mixture over the red savoiardi biscuits, then make a second layer of savoiardi dipped in Amarena-whisky syrup (always dipping one side only, and placing them on the cream red facing up). Cover with the remaining cream mixture and place in the fridge for a few hours. Before serving dust the 'cloud' with cocoa. 



I forgot to take a photo f the finished product until we were having second helpings... but I am sure that you get the picture! Serve to special friends, like my friends Aldo and Mary-Ann!







This dessert is for Sweet New Zealand 
this month of August hosted by Plum Kitchen.

Thank you for hosting Kristina, I hope that Mr PK will like this idea and hand the whisky to make it!

FYI, I found the Italian Amarena Cherries at New World in Victoria Park, Freemans Bay, Auckland.













Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©

20 comments:

  1. Look delicious Alessandra and I love cherries!

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  2. Fantastico...chissà perchè non avevo mai pensato alle amarene!

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    1. Guarda, me lo dico da sola che è stata una furbata (a costo si sembrare immodesta, non che mi costi hehehehe), lo rifarò spesso, anche perché i bambini lo preferiscono a quello al caffè :-).

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  3. spiegato benissimo, impossibile sbagliare! Buon weekend....

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  4. Delizioso con le ciliegie!! Le hai mai fatte le ciliegie tipo amarene sciroppate? Vengono benissimo!!l
    Baci, franci

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    1. Sai che qui non ho mai visto le ciliegie tipo amarene? Altrimenti le farei :-). Tu hai la ricetta Franci?

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    2. Si le ho fatte in due o tre modi diversi, devo dire che il risultato è eccellente! Rispetto a quelle comprate sono anche un pochino meno dolci e mi piacciono di più perché sono meno candite. Ma ho usato sempre le ciliegie, quelle non dure, e vengono davvero bene. Le ho messe in un post insieme ad una granita la scorsa estate.
      Anche il mese scorso ne ho fatto qualche vaso.
      Quando torna l'estate anche li provale dai!! Ciao bella!

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    3. Ecco il link: http://lasignoradeibiscotti.blogspot.it/2011/06/granita-alle-ciliegie-sciroppate.html

      Quando ero piccola ricordo che le mie zie le facevano mettendo i vasi di amarene e zucchero direttamente al sole per un pò di giorni......ma non si sa mai com'è il tempo qui, il fornello è più sicuro!! :-)

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    4. Anche mia mamma le metteva al sole con lo zucchero :-). Adesso vado a vedere, grazie.

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  5. Spazzolato, non ho dubbi!!! Pure io lo farei ehehhe! Baciii

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  6. bellissimo tiramisù Alessandra!,io lo avevo fatto con e fragole, anche cn le amarene sarà buonissimo, un abbraccio

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    1. Secondo me funziona con tutti i frutti rossi/viola :-)

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  7. Sounds so delicious with amarena cherries!

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  8. grande idea quella delle amarene!!! :D
    un bacio

    p.s.:mi sto convincendo sempre di più a partire...chissà, magari ci incontreremo! :)

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  9. Ciao Alessandra! Il tuo blog è davvero delizioso in tutto e per tutto! :-) ottima idea il tiramisù con le amarene! a presto! :-)
    Laura

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  10. OMG, Alessandra, this looks divine. I've actually never made a tirimisu, but I totally want to try this.

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  11. Just in case you don't like coffee this is a good alternative :-)

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  12. I think I might like this take on it better, I just love those cherries and hey the action picture tells us all how good it is, no need for a final shot of the dish

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  13. Sometimes is too dark for a final shot too, but in a way I also prefer the step by step photos :-)

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