Tuesday, February 9, 2010

Vegan Risotto with Zucchini and Tofu

Still plenty of zucchini in the garden...I have been cooking them in 100 ways, so here is a risotto!



Ingredients

1 block of tofu, frozen and then defrosted
1 shallot
2 yellow zucchini
2 green zucchini
2 tbs olive oil
400 g arborio rice
1 glass wine (optional)
1.5 l vegetable stock

If you freeze the tofu, and then defrost it, it becomes porous and absorbs flavours like a sponge! Also it doesn't brake into pieces while you are cooking it, even in risotto, when you have to stir often!

Cut the tofu into small cubes. Chop the shallot and slice the zucchini. In a capable saucepan sauté the shallot and tofu with the olive oil. After a couple of minutes add the rice and, when hot, the wine. Stir and add the zucchini, and then, ladle by ladle, the vegetable stock.

Cook as for any risotto and serve.

Lastly, for the Italian readers, I would like to share this post from Erbaviola.
So che il tofu che si trova in Italia non e' sempre un gran che, questo e' proprio il tipo di tofu che mi tocca congelare, e poi scongelare, e cucinare come in questo risotto, perche' mangiarlo 'crudo' non e' proprio possibile per me, soprattutto dopo aver vissuto in Giappone!

3 comments:

  1. HO giusto un pezzetto di tofu congelato!;)Che invidia quelle zucchinette belle, quelle gialle poi, mai viste!
    Bacione
    PS:preferisci scriva sempre in inglese?

    ReplyDelete
  2. Ma scrivi pure in che lingua vuoi!!!

    grazie per il commento, bello trovare qualcuno che mangia il tofu in Italia!

    ReplyDelete
  3. Io vivo in cina e mangio tofu ogni settimana. Lo adoro. Provero' la tu ricetta. Anch'io scrivo online (www.expatcucina.com).

    Ciao da Shanghai :)

    ReplyDelete

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