Tuesday, June 21, 2011

Pizza al trancio con pomodorini in scatola



Since recently there has been some talk about bloggers' getting payed or sponsored, I better just say that I didn't get payed, not receive canned tomatoes for writing this :-). This recipe is for Cucinando con mia sorella's contest. As it happens tomatoes are not in season in New Zealand, and I actually use Italian canned tomatoes from Mutti.






As a matter of fact I have been using Mutti since I left Italy, when I could find it, that is! It was ok in London, more difficult in Japan, and now I can get it in New Zealand and my pantry is a bit like the one of an Italian immigrant: dry pasta and canned tomatoes better came from Italy!






For this pizza slab I used the canned cherry tomatoes. I made the base (recipe here) but also added a tbsp of wheat gluten (these days I find that High grade flour is not 'strong' enough for making pizza). After 2-3 hours I rolled the dough on a large baking tray, then I put the canned cherry tomatoes on top. This way when the dough rises the tomatoes stick to their places. If you put them on just before baking they may roll off.



After 30 minutes (the dough had risen quite a bit) I added the tomato juice from the can, salt, olive oil and oregano. I baked the pizza in the oven at 240°C for 15 minutes, then I added black olives, cheese (I used edam, as I didn't have mozzarella) and artichokes in oil. I put the pizza back into the oven for other 10 minutes. Ready!



Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©


31 comments:

  1. Wow! That's for the tips! I love pizza especially ones that look like yours... rustic and authentic.. Feels like I am in Italy eating home baked pizza... Hmmmm

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  2. Beata te, qui in Arabia non si trovano...bellissima la tua pizza!

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  3. E' stupenda!!! Ma hai un forno da 90 giusto?

    Un bacione Ale :)

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  4. Che bello!! Riesci a trovare la mutti anche lì giù, meraviglioso! Così ho l'impressione che tutto sommato non sei così lontana :)

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  5. What a glorious pie. This looks and sounds delicious. I haveto be careful with pizza. I have a tendency to eat too much of it and the excess findsmy hips very quickly. I hope you have a greatday. Blessings...Mary

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  6. trovassi io Mutti qui in Brasile.....saprei io cosa farci! Bravissima, un bacio

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  7. Grazie mille per la ricetta ed in bocca al lupo per il contest! Un abbraccio, Chiara

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  8. Heh, Mutti is "mother" in German!

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  9. d'inverno uso anch'io i pomodorini in scatola....proprio domenica passando dalle parti di Piacenza ho visto campi di pomodori della Mutti ;-)....... un pezzetto di pizza non si rifiuta mai, credo che al mondo non esista persona che una volta mangiata non la ami !! ciauzzzzz

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  10. @ Felix, si, forno di 90 cm :-)

    @ Gianni, non sapevo che abitavi in Brasile!

    @ Sasa, I think that that is very symbolic for an Italian: Mother Tomato :-)

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  11. Delicious Alessandra, I also love those little Mutti cherry tomatoes.

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  12. Cherry tomatoes looks dleicious in dishes.

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  13. No Alessandra non fraintendermi!!! Io momentaneamente ci lavoro in Brasile....manco morto ci viverei! Però visto che ogni tanto mi capita di cucinare in casa di qualcuno....un buon pomodoro italiano mi verrebbe più che bene! Un bacio

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  14. Happy dance for this pizza ...it looks amazing. xoxoxox

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  15. Adoro la pizza! Di solito la mia la condisco con pomodori freschi e rucola ma anche con quei cherry dev'essere speciale!! La Mutti è un azienda che conosco sin da piccola perché mia nonna usava il loro concentrato per fare la pasta:-) Ciao un abbraccio

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  16. That looks delicious Alessandra. Oh and Merryment's article-I was amazed to see in in The Australian. It sounded like it belonged in The Daily Telegraph!

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  17. @ Lorraine :-), I know!!!!

    @ Gianni, capito, grazie :-)

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  18. Anche io sono una consumatrice "Mutti", è l'unico che sostituisce quello fresco..tra quelli negli scaffali del supermercato. La tua proposta mi paice molto. Grazie per essere passata da me e piacere di conoscerti. Un saluto Ale. (grazie anche per il voto)

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  19. Piacere mio Ale, e poi tifo sempre per le altre Alessandre :-)!

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  20. MA che meraviglia questa pizza al trancio!!! Ne prendo un pezzetto virtuale (peccato non sia reale però!!)
    A presto
    Erika
    http://www.tanadelconiglio.blogspot.com/

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  21. no va bè......in scatola uso solo la mutti ^^
    tifo per te ovviamente per il contest, piatto tipico italiano, fatto veramente bene (mi piace anche l'impasto) e si presenta succoso e mangioso.....sìssì tifo per te ovvio :))
    Bibi

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  22. What a beautiful pizza, Alessandra, so rustic and cheesy. I like how you placed the cherry tomatoes on top of the dough before it rose. Nice touch!

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  23. Who can resist to pizza ?! Yours looks so tempting !

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  24. ha un aspetto veramente fantastico! Mutti ha da sempre una marcia in più! un abbraccio...

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  25. che strano non vedo il commento che avevo fatto alla pizza....va bé, e meravigliosa...ho voglia di farla e domani gli tocca....
    i pici io li faccio così, ma solo perché ho l'attrezzo, altrimenti si fanno allungandoli con lr mani....bacio

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  26. Cheers to all, @ B. molto bello da parte tua tifare per me, e ovviamente la pizza si puo' veganizzare, basta non metterci il formaggio, e magari un po' piu' carciofini :-)

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  27. Thanks for stopping by my website. I love your blog!

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