Wednesday, August 22, 2012

Vegan Japanese dinner for Monday night




Do you like Japanese food? It is my favourite cuisine with Italian food, I like the simplicity, the setting, the attention that goes into it, and yes, I like to make it look beautiful. I have camellias in the garden now, they provided the setting, and two of my favourite colours for the table: red and white.

The meal itself is very simple, healthy, Vegan and gluten free, and if you are the multitasking type it doesn't take long to make. In fact it is a perfect meal for a Monday night, to make those meatless Monday dinners even more ethical. And then I love a good healthy meal to start the week, especially if on Sunday I had a bit too much dairy stuff and sugar!

I am off to another school for two sessions of the Wordsmith soon, so I don't have time to publish the recipes, but I will do so in the next few days, probably one by one, and you will see just how easy they are to make. For now, here some photos and descriptions!

From top left: avocado sashimi, broccoli and cauliflower with miso sauce, fried tofu puff simmered in vegetable broth with carrot, celery and onion weed, 'almost' homemade Japanese pickles, eggplant and dried tofu miso soup and rice with umeboshi to finish.



 Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©




17 comments:

  1. A me piace molto la cucina giapponese, ma in realtà a parte le cose più conosciute, non la conosco molto, perciò aspetto volentieri le tue ricette.
    Ciao, franci

    ReplyDelete
  2. Io adoro letteralmente la cucina giapopnese, ne vado pazza! Strepitosi questi piatti e che presentazione!!!

    ReplyDelete
  3. Lovely photos Alessandra, they're very striking! :D

    ReplyDelete
  4. le mie preferenze di solito vanno alle cucine orientali, in particolare quelle speziate delle indie, insieme alla cucina tradizionale italiana. quando voglio un effetto così elegante però nulla regge il confronto con la tavola giapponese, a patto di preparare tutto con cura come hai fatto tu. Mi piace molto e attendo il resto del post :)

    ReplyDelete
  5. Probabilmente ne metto uno alla volta, mi manca il tempo per scriverli tutti insieme :-).

    ReplyDelete
  6. Cara Alessandra, come te, quello che mi incanta della cucina giapponese non è solo il meraviglioso gusto pulito e intenso di tutti i piatti, ma la grazia con cui questi vengono concepiti e serviti. Nella cultura Jap tutto è legato all'armonia dell'insieme ed ogni elemento è fuso alla perfezione con il tutto. La tua pagina lo rispecchia ed è assolutamente deliziosa. Un abbraccio, Pat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grazie Patty, e poi confesso che ho anche voglia di sfoggiare tutte le stoffe giapponesi che colleziono :-).

      E i miei piattini e vaso di bamboo...! E le mie camelie... insomma, cucinando posso!

      Delete
  7. Replies
    1. It is light, yet filling, with a good balance or raw, cooked, proteins, vitamins, starch and carbo. After eating it you feel almost 'holy'! hahahaha!

      Delete
  8. io un vero e proprio pasto giapponese non l'ho mai fatto...uso ingredienti ma un vero pasto no...così aspetto le ricette appena puoi
    un abbraccio

    ReplyDelete
  9. Lo, se hai gli ingredienti questo e' fattibilissimo!

    ReplyDelete
  10. My son adores Japanese food so I will look forward to the recipes. Very cute pictures BTW. :-)

    ReplyDelete
  11. Splendida questa tavola giapponese..molto elegante!
    Bellisime foto e piatti deliziosi...
    Resto in attesa della ricetta!

    Complimenti per il tuo blog (che ho appena conosciuto)
    Ti invito a passare per il mio

    Se non ti dispiace ti aggrego ai miei link.

    un abbraccio
    isa

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails