Photo by Alessandra Zecchini©
For Black and White Wednesday, organized by Susan of The Well-Seasoned Cook, I am proposing something really 'Kiwi', (although I don't see many New Zealanders drinking it!). Kawakawa tea!!!
I have many kawakawa plants in the bush around the house, the leaves are beautiful and make a lovely tea, and even an infusion used in Māori medicine for several ailments. The seeds can be used as long pepper (the plant is related to the pepper family) and if you like an extra tip, New Zealand bush inspired but created by an Italian (me :-), I use kawakawa instead of vanilla to flavour cremes and custards and panna cotta and so on. To give you an example have a look at my Flan with Kawakawa crème and Kahikatea berries!
But mostly I like to go into the garden/bush, pick a few leaves, wash them and pour hot water over them. One or two leaves per cup will suffice, the smell is truly delicious, and this is foraging at its best because everyone can do it! And of course I like to add a teaspoon of NZ honey, which reminds me: if you live in NZ and would like to win some artisan organic honey please click here!
Love your foraging posts Alessandra! Now to find me some kahikatea berries... I think we have those trees at a native bush close to my house...! Keen on trying this kawakawa too. What a very kiwi drink you've managed to make :D
ReplyDeleteWhat a pretty honey jar...those berries I have never heard of. Hugs. xoxoxoxo
ReplyDeleteWell I have no idea what kawakawa is but I like saying the word! And if you use it as a vanilla substitute I reckon it'd make a good tea.
ReplyDeleteda voi comincia l'estate e tu bevi te'????....cmq che fortuna ad averne nel giardino di casa.....qui comincia a rinfrescare me ne offri una tazza???
ReplyDeleteAlessandra, kawa kawa in fitoterapia serve per gravi stati ansiolitici, forte mio-rilassante. la nomenclatura europea che crtl le piante gli ha dato monografia negative quale epatotossico (ma i casi erano così pochi e legati all'alcolismo che si ritiene non sia così negativo il suo uso). sta di fatto che ora l'uso deve avvenire sotto controllo medico...
ReplyDeletee voi invece l'avete lì tra i vostri cespugli!!!
Bella la foto, interessante il tuo uso del kawa kawa che conoscevo solo di nome. Buon mercoledì
ReplyDeletefoto bellissima!!!
ReplyDeletedel kawa kawa non sapevo niente...
imparo sempre qualcosa da te sei proprio una miniera!! e io attingo....bella la storia di queste foglie per infuso...
ReplyDeleteascolto anche il parere di Elena che è molto informata, mi documento un pochino e vedo se sia reperibile da noi, così, per provare :)
Barbara
Che bella foto!Un bacione,carina!
ReplyDelete@ Elena, simili ma non uguali:
ReplyDeleteIl Kava (kava) che si beve a Fiji e nelle isole e' fatto con le radici ed e' narcotizzante, la pianta e' questa http://en.wikipedia.org/wiki/Kava
e si usa solo per le cerimonie ufficiali tribali. Si puo comprare la polvere (in fatti l'ho presa a Fiji) ma non l'ho mai usata, una specie di souvenir, la bevanda fa schifo :-( e ti addormenta le labbra!
il kawakawa e' della stessa famiglia ma e' questo http://en.wikipedia.org/wiki/Macropiper_excelsum
infatti non ho parato di radici perche' si usano solo in medicina Maori, ma non hanno lo stesso effetto del Kava :-)
Ho visto grazie! l'abbaglio non è stato così errato, la famiglia è quella, la pronuncia e la scritta quasi!!! Proverò a vedere anche nel mio librone di fito ne accennano! mi sto proprio incuriosendo!!!
ReplyDeletela tua pianta poi è tipica della Nuova Zelanda! WOWOWWOW!!!
Beh, da oggi associerò Origano/maggiorana e Kava/KawaKawa, stesse famiglie, simili, ma proprietà e sapori differenti ^^
Kawakawa is a new one for me, don't think I'll be finding any here in Montana, USA! Beautiful photo.
ReplyDelete@ Elena, immagino che la differenza sia come quella fra la canapa comune e quella con THC :-).
ReplyDeleteI love kawakawa, and love the idea of combining it with the kahikatea berries! I like kawakawa ice cream too, and have a recipe for it here:
ReplyDeletehttp://wildconcoctions.blogspot.com/2008/10/kawakawa-ice-cream.html
(I should add, after experimenting with and without vanilla, I'm still wavering, but think on the whole you're right - that kawakawa is good instead of vanilla, rather than as well as ...)
ReplyDeleteYes I agree Johanna, or vanilla or kawakawa. I like to taste the flavours fully :-)
ReplyDeleteHow interesting....my garden not quite so good for foraging :)
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