I tend to use white wine for risotto, and no more than a glass, so this is a bit different. I had half a bottle of nice Otago Pinot Noir to finish, a real leftover which couldn't really be drunk. And I saw this recipe by Tamara, the queen of risotto! Tamara told me that as long as the wine didn't taste vinegary, I could use it, and so I did, maybe a little differently from her, but using the same pot, Le Creuset, which is great for making risotto.
Because the risotto was going to be red(dish) I also used a red onion (I alway use white for risotto, and brown if I cannot find white onions), and a big chunk of salted butter. Risotto tastes good if you start with some good fat, sorry! The butter in NZ is quite fat and tasty, and salted! First sauté the onion, then add the rice (about 400 g of Arborio, it was for 4 people) and sauté the rice too: it has to be hot before you add the liquid!
I put the wine in, didn't measure, possibly 300 ml or so, I didn't want to overdo it, as it was lunch after soccer practice for the boys, and my kids are still young!
Once the wine had evaporated I started adding the vegetable stock, little by little, stirring often. I know that there are no-stir risotto around, but with arborio do stir, and a risotto which is stirred is way superior in taste!
I keep the pot with the hot stock close to my risotto, I needed almost a litre of stock, maybe about 700 ml, it is good to have plenty just in case.
Yum! The risotto was ready in 20 minutes, and smelled and tasted great!
Everybody liked it, the Brussels sprout on top is just there as decoration, I had some from a different recipe (maybe next post?), but that cute little 'cabbage' went well with the risotto too! Serve with grated parmesan, if you like.
Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©
This looks yummy - I love risotto but usually find it to rich however this looks so nice I'm going to have to give it a go :-)
ReplyDeleteio sono cresciuta in zona di riso (provincia di vr) e il riso qui era solo ed esclusivamente vialone nano, a Isola della scala vi è la sagra dei risotti che dura 15 giorni con le gare delle varianti risottare....morale della favola io vivrei di riso e lascerei volentieri la pasta se dovessi scegliere......uno dei risotti veronese rinomato è quello all'amarone, molto corposo e decisamente saporito....quindi dove c'è riso io mi siedo volentieri a tavola...
ReplyDeletefatti un po' in là che approfitto subito ;-)) ciauzzzzzz
Buono il vialone nano! Ma qui si trova solo nelle 'boutiques' e costa un patrimonio!
ReplyDeleteMi piace. Deve essere saporito. Complimenti per i tuoi blo. Mi piace molto specialmente quello sulla cucina vegan. Brava
ReplyDeleteBuonissimo, io adoro i risotti! Un abbraccio
ReplyDeleteAlessandra ma come vengono i risotti in queste nostre pentole meravigliose? io non faccio più nulla senza le pentole lecreuset, la roba è più buona...questo tuo risotto è una meraviglia, io poi sono una risottodipendente...
ReplyDeletepeccato che tu non possa assaggiare il riso Acquerello, ricordati quando verrai in Italia di fare una scorta, è decisamente unico...un abbraccio
Che buono il riso all'Amarone!!!! Beh a,che questo conq uel burro salato....delizioso a dir poco!!!!
ReplyDeleteVery cute idea to use the brussel sprout as a garnish.
ReplyDeleteNiente riso acquarello e niente amarone... solo arborio e Pinot noir (vecchio), ma in quella pentola e' venuto veramente bene! Le mie due pentole preferite sono francesi, devo dire che le pentole le sanno fare!
ReplyDelete@ Meris, benvenuta, tutte le ricette sono vegetariane e gran parte vegan.
@ Juanita, Brussels sprouts are cute, they make me think of little cabbages to put in the kitchen of a doll house :-).
ReplyDeleteVerdaderamente un delicioso risotto que quiero probar.
ReplyDeleteSaludos
I love cooking with wine. I'm sure it tasted devine. Brussel sprouts decoration was a good touch. Have a great day.
ReplyDeleteMy red wine risotto it's like your, but I used vegetable butter (because it's vegan, of course) and black pepper also :)
ReplyDeletesome kiss ^^
Never though of brussel sprout to be a garnish. Your risotto looks delicious!
ReplyDeleteIl risotto è buonissimo ma io devo fare una standing ovation alla preparazione con i fiori di banano...bellissima!!!!Un baciotto super!
ReplyDeleteArfi, first time I used the brussels as decoration too, I think that to Kiwis they are less 'scary' like this than as a side veggie! :-)
ReplyDeleteAlessandra, puoi usare pancetta, prosciutto, che abbia un pochino di grasso, una cosa qualunque che dia un po' di sapore, che cosa avete lì?
ReplyDeleteTam, intendevo di vegetariano :-)
ReplyDeleteAle scusa non avevo capito, neppure io mangio carne, ma non ho pensato...cosa puoi mettere? nulla...metto un po' di olio in più e basta, serve solo a dare poco sapore, oppure se trovi dei buoni dadi vegetali biologici,solo in quel caso, (io li tengo, quelli bio, solo di verdure, perché sono molto concentrati e insaporiscono bene) ce ne è un tipo senza lievito, se ricordo bene della Rapunzel che è ottimo....si tratta solo di trovare una cosa che dia un po' più di sapore, che non sia il sale...baci
ReplyDeleteCiao Ale! spettacolo questo riso, le foto passo passo sono davvero chiarificatrici, poi io adoro il riso al vino.
ReplyDeletePs. ti rispondo anche qui alla fomanda che mi hai fatto. Certo che puoi partecipare al contest Via col bento! in inglese!
Un saluto
Elisa
Allora se ti piace il finger food guarda la mia ricetta su http://vanigliaecannella-bellissima2010.blogspot.com/2011/05/finger-food-e-atmosfera-italiana.html
ReplyDeleteCiao
Tam, si' li uso anch'io quei dadi vegetali bio della Rapunzel!
ReplyDeleteKitty, grazie,
Meris, vado a vedere :-)
qui usa il risotto al chianti, ed è buonissimo, per cui non dubito del tuo! che fra l'altro ha un bellissimo color... vinaccia ;-)
ReplyDeleteThis looks wonderful. I've never used red wine with rice but I have used it with pasta. I really must give this a try. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ReplyDeleteI really could go for a Huge bowl of this right now...it is 8pm and have not had my dinner yet...hubby is out at a meeting and so I always get busy and NOW I AM HUNGRY ..off to see what I can find. Hugs. xoxoxoxo
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