Saturday, March 3, 2012

Leftover rice: two Tians


When I have leftover risotto I make croquettes, when I have leftover short grain rice I make fried rice, and when I have leftover long grain, Thai or Basmati, I make tians. I am not sure why I only use long grain rice to make a tian, it is one of those thing that looks logical to me, maybe because long grain is not sticky enough and so I need to add an egg? Anyway, this is my classic tian recipe:



























I grease a terracotta round pan with olive oil. Mix the leftover rice with some cooked spinach (or similar green leaves), add one or two eggs (depending on how much rice I have) and then salt, pepper and nutmeg. Put everything in the terracotta pan and bake until the top is crispy. A bit like a baked rice frittata really!


The other day I had some rice left, but no greens. Also, the rice wasn't Jasmine or Basmati but standard long grain and it was a little sticky. I thought that I could make a tian without egg, a pizza tian!



I greased my terracotta pan with olive oil, pressed the rice down, topped with Italian tomato sauce (recipe here), then mozzarella and oregano. Another drop of olive oil and into the oven to bake!
Certainly a bit more difficult to serve because it doesn't cut perfectly like a tian made with eggs, but nevertheless my kids, who like everything that smells like pizza, gulped it down in no time! Maybe a good gluten free variation to a pizza??

Happy weekend everyone!


Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©

21 comments:

  1. con il basmati mi pare un piatto riuscitissimo, che sicuramente farò, visto che anche io abbondo sempre con il riso e mi avanza in quantità.....

    oggi ho trovato una caciotta a caglio vegetale, fatta con latte biologico tratto da mucche libere al pascolo. un buon compromesso, una volta ogni tanto :)

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    1. Per fortuna qui ci sono tanti formaggi con il caglio vegetale, e alcuni sono buoni (ovviamente non siamo ancora ai livelli Italiani), no ho comprato uno fatto con i cardi (tipo caciofiore), Ho provato a piantare i cardi per farmelo anch'io, ma qui piove troppo, mi sono stramarciti!!

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  2. Scusami se da un po' non ti lascio commenti, ho trascurato parecchio le amiche e per quel poco che passo al pc devo dirti la verità che faccio fatica a tradurre velocemente i tuoi post. Ma non mi sono dimenticata di te, anche perchè ho grande stima nei tuoi confronti e mi fai affacciare su un mondo tanto diverso dal mio.
    Non ho letto la ricetta ma vorrei salutarti. A presto!

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    1. Dana figurati! Passa quando puoi, anche solo per salutare, che mi fa sempre piacere :-).

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  3. ma che bella versione questo riso-pizzato, io di solito faccio la pasta pizzata in cocotte, è troppo carino come modo di servire un primo piatto!!!

    ps. ti ho lasciato un pensierino nel mio blog per te, se ti va passa!

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  4. What a great way to enjoy left overs. My left over rice invariably ends up in the chicken pen. I think I may deprive them next time.

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    1. hehehehe poor chicks, but I am sure that you'll find something else for them :-).

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  5. Rice frittata....I love it! Looks just delicious.

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  6. o che idea carina questa pizza di riso gluten free! mi piace.
    anche se come gusto preferisco la prima, che sono certa mi farebbe impazzire da matti. sempre delle idee sfiziose, da te!

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  7. Aleeee, ho sistemato il link, scusami, ora si vede!!!

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  8. La pizza col riso è una genialata di recupero che ti copio alla primissima occasione :) Anzi, diciamo che ci cuocio il riso apposta che mi sconfinfera troppo. Un bacione, buona settimana

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    1. Sono contenta Federica, fammi sapere come ti viene!

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  9. I've never heard of tian before, but I love rice in all its forms. Your pizza tian looks very cute. I made a big pot of chili over the weekend and we've been eating it with all sorts of things, including rice. I find rice dishes very comforting and I feel out of sorts if I go a week without rice.

    My husband is a pizza fanatic and I recently made quiche pizza. Tomato paste, cheese, oregano, salami and mushrooms in a quiche. It went down a treat!

    Could you just use a regular ovenproof dish in place of the terracotta pan?

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    1. Yes a regular ovenproof dish would work fine.

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  10. Your blog is alway so yummy...I love your ideas...I need to start thinking outside the box! May your week be blessed!

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  11. Adoro il riso basmati! E nella cocottina ... che delizia!!! ^_^

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  12. I've never tried making a tian but will have to try next time I've got some leftover rice around... I eat rice pretty often, so will keep it in mind! Both your versions here sound tasty and a good way to use up leftovers :)

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