We all know of the enzymes of certain raw fruit (pineapple, papaya, kiwi etc) that won't make jelly, or agar agar, set. And also that cooking the fruit first will stop the problem. Or using canned fruit!
But the only canned fruit I use is mango pulp (to make mango agar agar pudding, in fact) and I was just wondering... wondering... if the Fresh As pineapple powder, having been freeze dried, would still have those enzymes... so I tried. I used 500ml of water, boiled it and added 1 tsp of sugar, 1 tbsp of Fresh As pineapple powder and 1 level tsp of agar agar. I simmered everything for one minute and then poured it into 4 individual jelly moulds. I used these colorful ones, when the agar is set you just remove the lid at the bottom and they should pop down. Should. We actually shook them a bit! The pineapple puddings were fresh and fragrant, not too sweet (the sugar ratio was perfect) and I liked the flavor, although my husband and the kids told me that I could have put in a bit more pineapple powder for more zing! I will try a different Fresh As powder soon for more puddings!!
Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©
Sheer beauty...Buona settimana,carina!
ReplyDeleteBellissimi...anche i contenitori!
ReplyDeleteChe meraviglia Ale questi farebbero impazzire i miei cuccioli!!baci,Imma
ReplyDeleteOMG Alessandra! We had the same type of agar agar molds when I was little. Yummm...pineapple agar agar. That would be so fragrant as well!
ReplyDeleteShirleen, I just bought them in Countdown! :-)
ReplyDeleteAnche io ho l'agar agar, ma ancora non lo destreggio bene come la colla di pesce, l'idea di farne gelatine di frutta mi sembra ottima, con l'ananas non ho mai provato sempre scoraggiata dal fatto che non sarebbe riuscito!
ReplyDeleteciao loredana
Se non trovi l'ananas in polvere come questa prova quella in scatola che e' stata pastorizzata e quindi non ha più gli enzimi attivi.
DeleteI love jelly this sounds delicious. Diane
ReplyDeleteUna idea simpatica e gustosissima :-)
ReplyDeletebellissima idea, amo la frutta esotica(e non solo) ;)
ReplyDeletema dai!!! ma che belli sono davvero uno spettacolo!!!
ReplyDeleteio ho questo post, ti potrebbe interessare per il Dante blog?
http://lacasadi-artu.blogspot.it/2012/05/cucina-regionale-piemontese-baci-di.html
Guarda, quando l'ho visto volevo proprio chiedertelo :-)!
DeleteCome faccio ti copio il post o lo prelevi direttamente tu??? fammi sapere ora che ho terminato il contest dovrei avere più tempo! lunedì ne posterò anche uno sui grissini stirati torinesi....se ti può interessare.
DeleteFammi sapere anche via mail o twitter.
bacio
Domani copio e incollo e ti faccio sapere :-).
DeleteGrazie!!
I tried agar agar in panacotta recipe. The pineapple jelly sound delicious.
ReplyDeletesicuramente molto fresca e estiva, bacioni
ReplyDeleteconcordo con le altre, gli stampini sono favolosi!! e che dire....i fruttini gellini sono splendidi...peccato che qui non si trovino quelle meravigliose polveri!
ReplyDelete:)
Perfect Alessandra, I'm such a fruit fiend so anything like this is right up my street. Not sure we get that 'fresh as' powder. Never heard of it? Any substitutes you know of? I'd so love to try making these.
ReplyDelete-Lisa.
Sweet 2 Eat Baking
Ma sai che non ho mai provato a fare gelatine...e a dire la verità nemmeno a usare l'agar agar.....direi che è ora!!
ReplyDeleteAle me lo insegnerai!Ci credi che ho 2 fallimenti totali con l'agar agar?!!Sono negata XD
ReplyDeleteI loved eating gelatin's when I was a little girl. I still love them even more now that they can be made with loads of different flavours! : )
ReplyDeletesto sperimentando agar agar...vedremo il risultato...
ReplyDeleteGrazie molte x la visita e x il commento...fa piacere sapere che anche da lontano siamo pensati.
Ciao e ancora grazie!
Nice to share this really homemade jelly is good for health... I like it :)
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