Tuesday, November 6, 2012

Pears, Rocket and Parmesan Salad with Extravecchio Balsamic Vinegar of Modena





At the Festival Italiano I received a very special present from Naomi of Aceto Downunder: a bottle of ABTM (Aceto Balsamico Tradizionale di Modena), the extra vecchio (25 years +). This Balsamico is the real thing, only sold in specially designed 100ml bottles, expensive but worth it, every drop of it.

The first thing I made was this classic Italian salad: Rocket leaves (fresh from my veggie garden), shaved Parmesan, thin slices of crunchy pears, and a drizzle of ABTM. This salad is absolutely delicious, and perfect as an entree or a sophisticated yet easy and light summer main course. Thank you Naomi!







Photos and Recipes by Alessandra Zecchini ©

18 comments:

  1. Wonderful! I have only tried the 12-year-old ABTM, which is already very rich, but I can image how complex and pleasant is this one. I guess you can also use it to enrich creams and gelato.

    ReplyDelete
  2. Actually Yari, for dessert I put some on my strawberry and cream ice-cream... super yummy!

    ReplyDelete
  3. Oh my friend...I could eat 3 bowls of this right now...so pretty to. Hugs.

    ReplyDelete
  4. Pensa che una bottiglia simile è riuscita ad arrivare in Arabia, e l'uso viene centellinato...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anche qui non ti preoccupare, sicuramente non per tutte le insalate! :-)

      Delete
  5. Grandiosa! :D Una ricetta dai sapori italiani e.. un gran signor Aceto!! :D Un abbraccio!

    ReplyDelete
  6. Ecco quello sì che dev'essere una chiccheria!25 anni mica bruscolini!Favoloso...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Infatti dicevo ai miei bambini che è più vecchio di loro, e loro wow wow wow!

      Delete
  7. Ciao Alessandra,
    non sapevo che si chiamassero rocket leaves!!
    cmq, davvero genuina questa insalata e che bello i festival italiani all'estero no?
    e poi.. adoro il finale: "..or a sophisticated yet easy and light summer main course".
    so wonderful ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciao Vaty, here they call it rocket salad, occasionally someone says arugula (if they got a recipe from the States) which sounds strange to me since I ma used to cal it rucola.

      Delete
  8. Alessandra la tua insalata è meravigliosa, raffinatissima! E anche la foto mi piace tantissimo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grazie Chiarina, bello l'aggettivo raffinatissima, mi piacciono le cose raffinate ma semplici :-)

      Delete
  9. That salad looks wonderful, Alessandra! And I bet that balsamico taste Amazing :) Have a lovely day!

    ReplyDelete
  10. Ho esattamente la stessa confezione di aceto balsamico in dispensa, è favoloso!! Il massimo per assaporarlo? Una goccia sul dito!!!

    ReplyDelete
  11. Sono d'accordo, ma poi mi vien voglia di mordere il dito :-)!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails